Thursday, 21 April 2016
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Bahan Karamel
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
Cara
1.Masukkan semua bahan dalam periuk hingga menjadi gula hangus..(Jgn terlampau perang kehitaman.sbb nnti pahit gulanya)
2.Kemudian tuang dalam bekas,biarkan sejuk dan mengeras
Bahan Kastad
10g serbuk agar-agar
3 1/2 cwn air
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air
1 sudu kecil esen vanilla
Cara
1. Bancuh tepung kastard dengan air,kacau sebati.( ketepikan ),letak dalam mangkuk dahulu.
2. Panaskan agar2 dahulu hingga cair,api sederhana.
3. Masukkan semua bahan yang lain dalam periuk masak dengan api perlahan hingga semua bahan larut.
4. Sentiasa di kacau supaya tak hangus.
6. Akhir sekali tuang bancuhan tepung kastard tadi,gaul hingga pekat.
7. Tuang dan tapis kedalam bekas yang berisi karamel tadi.
8. Biarkan sejuk 2 - 3jam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment