Thursday, 21 April 2016

PUDING KARAMEL TANPA TELUR





Bahan Karamel 

4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air

Cara


1.Masukkan semua bahan dalam periuk hingga menjadi gula hangus..(Jgn terlampau perang kehitaman.sbb nnti pahit gulanya)
2.Kemudian tuang dalam bekas,biarkan sejuk dan mengeras




Bahan Kastad 


10g serbuk agar-agar
3 1/2 cwn air
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air
1 sudu kecil esen vanilla

Cara


1. Bancuh tepung kastard dengan air,kacau sebati.( ketepikan ),letak dalam mangkuk dahulu.

2. Panaskan agar2 dahulu hingga cair,api sederhana.
3. Masukkan semua bahan yang lain dalam periuk masak dengan api perlahan hingga semua bahan larut.
4. Sentiasa di kacau supaya tak hangus.
6. Akhir sekali tuang bancuhan tepung kastard tadi,gaul hingga pekat.
7. Tuang dan tapis kedalam bekas yang berisi karamel tadi.
8. Biarkan sejuk 2 - 3jam.

No comments:

Post a Comment