Thursday, 21 April 2016
Resepi Black pepper sauce
Sos Black Pepper Bonda KC
Sedap buat cicah kambing golek..hihi
Chicken chop pun sedap..serba guna... buat lebih sikit masuk botol simpan dlm peti ais.
Bahannya:
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
kedua2nya dicincang halus.
2 sdb butter
Sebiji tomato - potong dadu
Semangkuk kecil cendawan butang - potong dadu
2 sdb tepung gandum
2 sdb kicap pekat
1 sdt minyak bijan- (optional nk bagi wangi sos kita)
Secawan air- ikut kesesuaian
Serbuk lada hitam - ikut suka nak letak banyak mana
Gula& garam secukup rasa
2 sdb serbuk pati ayam/1ketul kiub ayam
2 sdb sos cili
2sb sos tiram
2sb sos black pepper
2 sb cooking cream/susu cair -optional kalau suka
2 sdb tempung jagung - bancuh dgn sedikit air
Cara menyediakannya:
Tumis dlm butter di periuk kecil sehingga kuning skit.
Masukkkan tomato dipotong dadu dan cendawan butang dipotong dadu.
Asukkan 2 sudu besar tepung gandum...kacau dgn api kecil .jgn sampai bergentel.
Bila sedikit kekuningan masukkn air...masukkan kicap, gula, garam, serbuk lada hitam secukupnya, serbuk pati ayam, cili sos dan masak hingga mendidih...
Untuk pekatkan sos bancuh sedikit tepung jagung dlm air suam dan tuangkan dalam kuah black pepper ni. Ikut suka nak pekat macam mana. Lebih pekat sedap.
Biarkan mendidih dan pekat. Guna api sederhana masa masak.
Tutup api bila dah cukup pekat.
Kalau nak lebih rasa black pepper boleh masukkan 1 sdt lada hitam yang ditumbuk kasar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment